No.3 Vaul

Location: Vaul, Isle of Tiree

Clients: Imogen Scruton-Evans & Gordon Badcock

Type: Renovation & Extension

Completed: June 2014


Contractor: Cornerstone Construction (Jocky Bryce, Tiree)

Structural Engineer: David Narro Associates

Photography: Sebb Hathaway

Roots were appointed to expand the living space of a busy and much loved family holiday cottage.

The agreed design solution was to create a new opening in the existing south-facing gable and build a new storey and a half extension that would form a terrace with existing cottage.  This development would transform a two bed cottage into a 3 bedroom family home with 30 square metres of living room area for gatherings of family and friends.

The extension took every opportunity to flood the core of the new house with natural light to make the open-plan living space as spacious as possible. This effect was enhanced by creating a double-height space between old and new parts of the building which drew light down from skylights in the roof above.  The white interior has further helped to give this room a contemporary holiday home feel.

A new kitchen was located at the heart of the proposal and where old house meets new extension. The kitchen space effortlessly spills into the double height living and dining spaces- the social hub of the house with solid fuel stove and glazed doors revealing views of the garden. 

Upstairs, a new master bedroom enjoys views out over the landscape and some detachment from the rest of the house.

Roots carried out design work and managed the project through Planning and Building Warrant phases.