Tenement Flat, Marlborough Avenue

Location: Broomhill, Glasgow

Clients: Clare Jones & Dr John Holliday

Type: Renovation of Tenement Flat

Completed: May 2013


Contractor: Millbry Contracts (Glasgow)

Structural Engineer: Fairhurst

Photography: Neil Boyd

The owners of this Edwardian tenement flat in the west end of Glasgow approached Roots to renovate and modernise the property. 

Our Clients were concerned with retaining the period features of the property whilst modernising the kitchen/dining room and main living room.  Another area of interest was ways in which the thermal performance of the gable wall could be improved.  

To enhance the kitchen layout we created a new structural doorway through a load-bearing wall, and this unlocked more useable space within the kitchen. Sinks and cupboards which had been an obstruction to the window were removed. These were replaced by contemporary cupboards and wall units that lined two opposing walls in the room, which helped to open up and elongate the space and reflect daylight within the room.

The thermal performance of the gable wall was upgraded using a breathable calcium-based insulant to line the inside face of the wall.  The breathability of this material was important to ensure that moisture could not subsequently become trapped in the existing wall and lead to rot.  Great care was taken to find a product that would be suitably thin insulation material so that the existing plaster cornicing at ceiling level would not be disturbed by the thickening of the wall lining.  

Roots provided Project Management services during the renovation works on behalf of the owner who lives remotely from the project.

The breathable insulation material was chosen in discussion with the Scottish Lime Centre and supplied by Ty-Mawr.

‘We appointed Roots for full design and project management services on the refurbishing our tenement flat in Glasgow. 
Having listened to all our requirements they have researched products suitable for a one hundred year old property and we have taken up their recommendations throughout. 
A good example of this was when they arranged for samples of the original plaster to be analysed by the Scottish Lime Centre Trust to ensure we could safely use a natural ‘breathable’ insulation.
They have minimised the hassle factor for us as we are remote from the project, whilst keeping us up to date on all the developments in design, permissions, appointment of contractors etc and we felt confident that the project was in safe hands.’
- Dr John Holliday & Clare Jones, Clients