Balevullin Beach House

Location: Balevullin, Isle of Tiree

Clients: Karen & Andrew McGregor

Type: New Build Beach House

Status: Under Construction

 


Contractor: Cornerstone Construction (Jocky Bryce, Tiree)

Structural Engineer: Cowal Design (Oban)

 

Balevullin Beach is a surfing destination and one of the most photographed views on the Isle of Tiree

Our clients were inspired by their experiences of contemporary Australian beach houses with open plan spaces and a strong connection between the interior and the surrounding landscape.  Our challenge was to interpret these ideas into a building that was appropriate for the Hebrides of Scotland.

The prominent site is located on the main access route to the beach which is an ideal location for unobstructed beach views. A long derelict agricultural shed ran along the length of the site and seemed to sit well within the landscape and existing settlement.  Our proposal for the new beach house was to follow a similar footprint to the shed so that the new development would not detract for the main approach to the beach and replicate a familiar form that belonged on the site.  To meet the client's brief for a contemporary holiday home with a beach aesthetic, we have introduced timber cladding into the design.

The linear building is designed around a series of transitional spaces that suit the lifestyle needs of our client.  As active surfers it was important that the house provided functional utility and storage spaces close to the entrance to facilitate an easy transition from sandy water-sports activities to relaxation in an elegant holiday home.  These spaces ultimately lead to a kitchen and dining space with a corner window offering breathtaking views back to the beach.  

Upstairs is a cosy retreat with wood burning stove and more intimate views of the beach.